PIRLANTA (ELMAS) HAKKINDA
Elmas “saf karbondan” oluşmaktadır. Hiçbir madde ile etkileşime girmez. Pırlanta ana maddesi elmastır. Pırlanta sadece bir kesim tekniğidir. Elmas sadece elmasla temas ettiğinde tepkime verir (kesilme, çizilme gibi). Elmas sertlik derecesi 10’dur. Bu oran en yüksek orandır, dolayısıyla dünyada bilinen en sert maddedir. Bilinen en genç elmas 1 milyar yaşındadır, yine bilinen en yaşlısı 3,5 milyar yaşındadır. Pırlantanın bu denli değerli olmasının ana sebebi nadir bulunuyor olmasıdır. Aslında ulaşılabilir elmasın nadir olmasıdır. Dünya çekirdeğine yaklaştıkça elmas yoğunluğunun arttığı son araştırmalarla ortaya konmuştur. Üstelik toprak altından çıkartılan elmasın da sadece binde 1’lik oranı mücevherlerde kullanılabilmektedir.
Pırlantanın değerini belirleyen başlıca 4 unsur bulunmaktadır. Buna pırlantanın 4 C si denmektedir.
PIRLANTANIN 4’C Sİ
Pırlanta 4C : Cut (Kesim) – Carat (Karat) – Color (Renk) – Clarity (Berraklık)
Bir pırlantanın fiyatı 4C özellikleri ile belirlenir. 4C özellikleri pırlantayı sınıflandırmada kullanılan 4 ayırt edici özellik anlamına gelmektedir. Bu özellikler pırlantanızı satın alırken göz önünde bulundurulmalıdır. Pırlantanın parlaklığı ve güzelliği bu 4 faktöre bağlıdır. Pırlanta şiddetli bir darbe almadığı sürece 4C değerinden hiçbir şey kaybetmez.
Kesim (Cut)
Pırlanta kesimi, taşın simetrisi ve boyutları ile ilgili bir özelliktir. Kesim pırlantaya ışıltı verme ve pırlantanın ışığı kırma yeteneğini belirler. Kesim ne kadar iyi olursa pırlanta ışığı o kadar iyi verecektir. Doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak "taç" denilen üst kısmından yayılır. Kesim çok derinse, ışığın bir kısmı pırlantanın "külah" olarak adlandırılan alt kısmından kaçar. Kesimin yeterince derin olmaması da ışığın külahtan kaçmasına yol açar ve pırlantanın yeterince parlamamasına neden olur.
Karat (Carat)
Karat, pırlantanın ağırlığı ile ilgilidir. Karat gramın beşte biridir. Bir karat 200 miligrama eşittir. Büyüklük pırlantaya değer biçme aşamasında önemli bir faktördür ancak eşit büyüklükte olan iki farklı pırlanta kalitelerine bağlı olarak çok farklı fiyatlarda olabilirler. İki farklı pırlantanın eşit karat ağırlığına sahip olması, aynı fiyatta olmasını gerektirmez.
Renk (Color)
Pırlantalar aşırı ısı ve basınç altında oluşur ve bu oluşum sırasında diğer elementlerin zerreleri de pırlantaların atom yapısına dahil olabilir ve böylece renk çeşitliliği doğar. Bu zerreler o kadar küçüktür ki "milyonda bir" ile ifade edilir. Pırlanta koyu sarıdan canlı, parlak beyaza doğru ilerler. Pırlantalar renksize ne kadar yakın olduğuna bakılarak sınıflandırılır. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F, G’dir ancak pırlantaların büyük çoğunluğu H-L renkleri arasındadır. J rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır. Ayrıca çok nadir bulunan renklerde pırlantalar da vardır. Bunlar pembe, mavi, sarı, kırmızı gibi belirgin renklere sahip nadide taşlardır.
Pırlanta Merkezi’nde kullanılan pırlanta genel olarak G kalitesindedir.
Berraklık (Clarity)
Pırlantaların tamamına yakını "çok küçük saf karbon zerreleri" içermektedirler. Bunlar her bir pırlantayı nadir eşsiz bir taşa dönüştüren “doğanın parmak izleri” ve “inklüzyon” olarak adlandırılırlar. Berraklık özelliği her pırlantayı diğerlerinden tümüyle ayırır.